fredag 31 juli 2009

Östersund


Regnet upphörde under eftermiddagen och solen värmde kvällsluften. En vandring runt i Östersund bjöd på allahanda uppträdanden. Storsjöyran pågår för fullt och staden sjuder bokstavligen av liv.
Nere vid hamnen var det full aktivitet i restaurangerna.

Strömsund


I Strömsund passade vi på att besöka hembygdsgården. Utöver slöjdmässa fanns ett museum för utombordare. Inte mindre än tre olika modeller av Pentamotorer fanns i museet.
Alla tre var tillverkade i Skövde.

Gaustafallet


Resan går vidare via Klimpfjäll, Stekenjokk, Gäddede vidare till Östersund. Just efter Stekenjokk lämnar man Västerbotten och går in i Jämtland. Där finner man Gaustafallet.
Fallet ligger lite anonymt vid sidan av vägen och det finns bara en enkel skylt vid parkeringsplatsen. De flesta åker säkert förbi detta fall utan att ens veta om det.
Vädret var inte det bästa i området när vi passerade, därför blev det bara detta stopp utöver fikastoppet i Gäddede.

torsdag 30 juli 2009

Solnedgång


Solnedgång i Saxnäs.

Marsfjäll


Utsikt från ett hotellfönster. Kan det bli bättre?

Fatmomakke


Fatmomakke. En kyrkstad vid Kultsjöns strand. Här finns ett stort antal kåtor och nybyggarboställen. En historisk plats som visar hur nybyggare och samer levde i Fatmomakke.

Trappstegsforsen


Fotostopp vid trappstegsforsen. Ett mycket vackert naturfenomen.

Frukostbordet


Frukost på hotellet i Vilhelmina. Vid vackert sommarväder erbjuds denna utsikt vid frukostbordet.

onsdag 29 juli 2009

Stenmans


Stenmans konditori är ett välkänt landmärke för de vägfarare som passerat Vilhelmina. En fika på detta anrika café är något som kan rekommenderas. I morgon blir det ett kort stopp vid Stenmans för inköp av kaffebröd, som sedan skall avnjutas vid trappstegsforsen.

Kyrkstan


Övernattning sker i historisk miljö! Kyrkstaden i Vilhelmina är välbevarad och erbjuder ett unikt boende där man känner historiens vingslag.
Frukosten är inbokad på Hotell Vilhelmina. Väderprognosen säger vackert väder, vilket betyder frukost på balkongen och en oslagbar utsikt mot Marsfjäll.

Släktträff


Vid framkomsten till Vilhelmina var det dags att träffa familjen. En trevlig kväll med bad, vackert väder, korvgrillning och kaffe med dopp.

Nybyggarland


Strax söder om Stensele utmed E45 finns Nybyggarland. En oas som erbjuder lugn och ro, vackra naturscener och gott kaffe.

Galtispuoda


Innan avfärd från Arjeplog tog vi en sväng upp på Galtispuoda. Utsikten är otrolig vid klart väder.

tisdag 28 juli 2009

Silvermuseet


Dagens sista besöksmål blev Silvermuseet i Arjeplog. Ett museum som växt i alla avseenden sedan det senaste besöket 1984. Vi det tillfället fick jag möjligheten att träffa grundaren av dessa samlingar, Einar Wallquist.

Lappstaden


I Arvidsjaur besökte vi den gamla lappstaden. På området finns ett åttiotal kåtor och härbren bevarade. Ett besök kan rekomenderas, men gå den guidade turen - det ger en bra bild över den samiska kulturen.

Glass med varm.........!


Glass med varm hjortronsylt, finns det något godare? På stationen i Moskosel finns möjlighet till fika och givetvis äta glass. I stationen inryms även ett rallarmuseum som visar olika verktyg och berättelser från byggnationen av inlandsbanan. Men höjdpunkten är ändå glassen!

Inlandsbanan




När vi anlände till Moskosel stod det södergående tåget inne på stationen.


Efter en pratstund med en av tågpassagerarna var det dags för avgång.


Tåget startar sin färd mot Arvidsjaur.

Polcirkeln


Dagens första uppehåll blev vid polcirkeln utmed E45 mellan Jokkmokk och Tårajaur.
Polcirkeln markerar gräns för midnattssolen vid sommarsolståndet.

måndag 27 juli 2009

Jokkmokk


Dagens slutmål är Jokkmokk.
Strax utanför samhället finns dessa konstverk.
I morgon tisdag går färden vidare mot Arjeplog.

Rejäla doningar


Turbinerna är levererade från Trollhättan och har hissats ner i turbinhallen i mindre delar. Därefter har de monterats på plats. Med tanke på förutsättningarna att forsla dem till Porjus är det imponerande. De bars inte till kraftverket utan fraktades på järnväg. Samtidigt som kraftverksbygget startade påbörjades även byggnationen av en järnväg för att forsla de tunga delarna. Vill här passa på att tacka Johan, vår guide under besöket. Han berättade på ett intressant och underhållande sätt, som skapade en härlig stämning i gruppen. Tack!

Turbinhallen


Turbinhallen var placerad 50 meter ner i marken. Där stod turbinerna i en lång rad. Verket var i drift fram till 1975 därefter har produktionen av el i huvudsak skett vid Porjus nya kraftstation. Två turbiner var i drift till 1990 i det gamla verket. De ersattes senare av de två utbildnings och forskningsturbinerna.

Nya kraftverket


Numera är gamla kraftverket i Porjus enbart ett museum, även om två moderna turbiner finns placerade i bortre ändan av turbinhallen. Dessa används för forskning och utbildning.
Från fönstret i Porjus expo kan man se bort till den nya kraftstationen. En vidunderlig utsikt för de med intresse av teknik. Strax utanför går även inlandsbanan med möjlighet till påstigning av inlandsbanetåget.

Porjus gamla kraftstation


Porjus expo är något man måste besöka. Oavsett om man har ett intresse av teknik eller ej. Man kan inte annat än imponeras över det enorma slit vattenrallarna fick utstå för 100 år sedan. Tänk er att bära 101 kg i en bärmes på ryggen. Sträckan var fem mil och gick över myrmark. Vägar och järnväg fanns inte vid den här tiden.
Efter ett besök i den gamla kraftstationen är man imponerad över människans förmåga att övervinna även det till synes omöjliga.

Kulturvagnen i Porjus


Inne i den gamla godsvagnen finns en presentation över en rad kommuner i landet. Det fanns även informationsblad och kartor över intressanta resmål. Även Skövde och Mariestad var representerat i denna presentation

Porjus


Färden går vidare söderut. Första stoppet var Porjus, det lilla samhället med de stora resurserna. Kraftverket har präglat samhället de senaste 100 åren. Vid stationen utmed inlandsbanan finns en gammal godsvagn uppställd. Kulturvagnen står det på utsidan.

söndag 26 juli 2009

Gällivare


Kväll i Gällivare. Efter en bit mat på en av ortens snabbmatsrestauranger blev det en promenad i centrum. Gällivare är start/slutpunkt på inlandsbanan. Stationen var full av folk som väntade på nattåget söderut.

Jukkasjärvi


Det är söndag och vid stoppet i Jukkasjärvi passade vi på att besöka den 400 år gamla kyrkan. Något besök i ishotellet blev det inte, däremot ett långt och intressant samtal med två motorcyklister. De hade också varit uppe vid Nordkapp och var på väg hem till Umeå.
När motorcyklister träffas blir det väldigt mycket erfarenhetsutbyte. Trevliga resmål, råd och tips, men alldeles givet - pratas det motorcykel!
De motorcyklister vi pratade med i dag färdades på Kawasakis motsvarighet till Yamaha FJR.

Kiruna


Ett besök i Kiruna var givet under resan. En rundvandring i staden med en stärkande kopp kaffe på ett av stadens fik.
Vi hade tänkt besöka gruvan, men tyvärr var alla guidade turer fullbokade. Ett gruvbesök får det bli vid ett annat tillfälle.

Suptallen


Suptallen utanför Vittangi har varit ett landmärke för många vägfarare. Tallen har en säregen form och syns på långt håll.
Sedan 1932 är tallen fridlyst.
Långt tillbaka i tiden stannade länsman och skjutsbonden till vid tallen och tog, just en sup. Det var ett välkommet stopp under färden till tinget i Vittangi.

lördag 25 juli 2009

Återfärd


Färden åter mot Skaraborg har påbörjats.
Det innebär ingalunda att upplevelserna har tagit slut. Följ de spännande resmålen på hemvägen.
Bilden visar vilken storslagen natur som erbjuds de som reser hit. Av bilden framgår också att solen var vår följeslagare den här dagen.

En Skaraborgare på vift


En Skaraborgare i fototagen. Bilden i det tidigare inlägget skapades här.

Mäktig natur


Vandrar man en bit bort får man en utmärkt plats att fotografera klippan från sidan.
Från den positionen inser man också hur hög klippan är. GPS:en visade en höjdangivelse på 315 meter över havet.

En välkänd siluett


En av världens mest fotograferade objekt.
Många är de turister som poserat vid denna nordliga utpost. Samtliga i detta resesällskap kan ansluta sig till denna skara.

Målet


Resans nordligste målpunkt.
2009-07-24 klockan 21.42 nådde vi Nordkapp.
Vi hade tur med vädret, trots att en molnskärm dolde solen. I övrigt var kvällen klar och fin.
Temperaturen var helt OK.

Kryssningsfartyg


Kryssningsfartygen turades om att angöra hamnen i Honningsvåg. Turister från Amerika och Japan bussades de sista tre milen upp till klippan. Grusplanen var full av turistbussar och många var de som ville se midnattssolen.

En ny upplevelse


Nordkapp ligger på en ö och den färja som tidigare forslade turister och bofasta har lagts ner.
I stället färdas man genom en tunnel som ligger 212 meter under havet. 6 870 meter är längden på tunneln. Tunnelröret börjar med en nedförsbacke till botten av tunneln, därefter vänder det av uppåt igen. Lutningen är 9 procent.

Vägtrafikanter


Under resan norrut träffar man ofta på fyrbenta vägtrafikanter. Trafikregler och annat som kan vara till fördel för den egna hälsan är uppenbarligen oviktigt. Ett oändligt antal stopp fick göras för de talrika renflockarna.

Hammerfest


Färden går vidare upp mot Nordkapp. En avstickare ut till Hammerfest. En kommun med ca 9 000 invånare. Vad som är mindre känt är att staden var först i Europa med elektriskt ljus. Detta efter en stor brand 1890.
Staden kan också stoltsera med världens nordligaste katolska kyrka.

torsdag 23 juli 2009

Det arbetas


Trots den sena timmen arbetades det för fullt på en byggarbetsplats. Det är ju ljust dygnet runt vid den här årstiden, så det gäller naturligtvis att få så mycket gjort som möjligt.

Kväll i Alta


Efter en lång dag i bilen är det skönt med en promenad. Efter incheckning på vandrarhemmet tog vi en kvällspromenad. Bilden talar för sig själv. Naturupplevelsen är stor.
För er som aldrig varit så här långt norrut finns bara ett råd - åk hit. Det är långt hemifrån, javisst, men upplevelsen är värd det.

Vackra vyer


Efter en natt i Karesuando och ett synnerligen mediokert hotell, har färden startat på allvar mot Nordkapp.
Naturen är storslagen och det finns många tillfällen till fotografering.
Vädret har varit perfekt under hela dagen.

onsdag 22 juli 2009

Kukkolaforsen


Kukkolaforsen!
Ett stycke spännande histora som till viss del lever än i dag. Sikfiske pågår fortfarande med håv från brygga eller båt. I det strida vattnet plockas fisken upp som sedan finns till försäljning i fiskeboden. En rundvandring i området visar hur människorna levde här.

Längtan


Under uppehållet vid Kukkoaforsen uppenbarade sig dessa skönheter. Längtan efter motorcykel blev påtaglig i det vackra sommarvädret. Förarna av dessa ekipage hade en fantastisk dag i ett mycket vackert landskap.

Minnesmärke


I Haparanda besökte vi minnesmärket över de finska krigsbarnen. Ca 80 000 finska barn kom under kriget till Sverige, ca 15 000 stannade kvar i Sverige.
Minnesmärket restes i början av 2000-talet strax intill gränsen till Finland.

Gammelstads kyrkstad


Första uppehållet i dag var kyrkstaden i Gammelstad. Området blev klassat som världsarv den 7 december 1996. Gammelstads kyrkstad är en av 16 återstående kyrkstäder. 408 stugor finns i området. Sol och vackert väder. Fika vid det lilla torget smakade gott. Nu bär det av till Haparanda och lunchuppehåll.

tisdag 21 juli 2009

Mannaminne


Mannaminne ligger vid Häggvik strax utanför Nordingrå. Där finns en rad intressanta utställningar, fordon, båtar, olika jordbruksredskap och en rad andra saker. Allt är inte i ordning - men skall det vara det, egentligen. Även en utrangerad spårvagn berättar mycket om tider som varit. I ett skjul stod en hederlig GS-vagn. Uppväxten i Sveriges andra stad har givetvis placerat den här vagntypen i hjärtat.
Även en lokomotor tilldrog sig intresset, liksom en J35 Draken från F10.

Ådalens bilmuseum


Det första man upplevde på detta museum, var den genuina garagedoften! För oss som är utom räddning när det gäller nostalgifrossande, är detta ett museum i helt rätt stuk.
Har Du vägarna förbi, gör ett besök! Det ligger i anslutning till Sandöbron.

Höga kusten


Regntunga skyar över Höga kustenbron. Vi hade tur som kunde besöka hotell och restauranganläggningen under hyfsade väderförhållanden. Bron är ett imponerande byggprojekt som pågick under flera år på 90-talet.

måndag 20 juli 2009

Första dagen avklarad. Incheckning på hotell i Sundsvall och en bit mat.


Dagens resa har gått via Örebro, Norberg, Sundborn och slutligen Sundsvall.


Resan har bjudit på lite sol men mest regn.



En fika i hos Elsa Andersson i Norberg är något som kan rekommenderas.



Kraftstationen i Sundborn var öppen för besökare. Stationen togs i drift 1903.
Carl Larsson ritade en grundskiss på byggnaden som inrymmer kraftstationen. Förutom ett intressant besök i Carl Larssongården vandrade vi runt i Sundborn.

Om vädret tillåter skall ett besök på södra stadsberget starta morgondagens resa.
Resmålen för morgondagen sammanfatta på kvällen.

söndag 19 juli 2009

Resan är igång!

Klockan 07.00 var alla samlade och resan kunde starta.
Första etappmål är Norberg och en fika hos Elsa Andersson. Just nu passerar vi Sickelsta utanför Örebro. Första övernattningen sker i Sundsvall.
Återkommer under dagen med mer skildringar av resan.
Thomas

Resan är igång!

Nordkapp 2009

Nu är det inte många timmar kvar innan avfärd.
Allt är packat och hus och hundvakter är på plats.
Första delmål blir Elsa Anderssons café i Norberg. Ett måste när man passerar.
Reserapporter kommer löpande under den två veckor långa resan.
Thomas